GR | EN
Εξοικονόμηση Ενέργειας

Θερμοδιακοπή είναι η παρεμβολή μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού προφίλ αλουμινίου, ενός υλικού, το πολυαμίδιο, το οποίο είναι κακός αγωγός της θερμότητας.

Στα απλά συστήματα αλουμινίου που γνωρίζουμε (χωρίς θερμοδιακοπη ή αλλιώς «κρύες σειρές») το προφίλ αποτελείται μόνο από αλουμίνιο .
Επειδή το αλουμίνιο ως μέταλλο είναι καλός αγωγός της θερμότητας , πολλές φορές βλέπουμε στο προφίλ του κουφώματος (όχι στα τζάμια) να δημιουργούνται υδρατμοί και υγρασία λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, (εξαρτάται από την περιοχή, τη θέση του σπιτιού, την μόνωση κτλ), αυτό τείνει να είναι σοβαρό πρόβλημα καθώς η υγροποίηση των υδρατμών δημιουργεί μεγάλες ποσότητες νερού που «τρέχουν» πάνω στο κούφωμα.
Το πολυαμίδιο είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό, το οποίο εκτός από την πολύ μικρή αγωγιμότητα διαθέτει και υψηλή σκληρότητα, γεγονός το οποίο συμβάλλει στη στιβαρότητα και ανθεκτικότητα των κουφωμάτων.
Αυτό που πρακτικά κάνει, είναι να διακόπτει τη μετάδοση της εξωτερικής θερμοκρασίας στο εσωτερικό των κουφωμάτων, λόγω του ότι αποτελεί κακό αγωγό θερμότητας.

 

Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα παρέχουν σημαντικά οφέλη στην εξοικονόμηση ενέργειας άρα και χρημάτων. Μειώνουν τις ανάγκες σε θέρμανση τον χειμώνα καθώς μειώνεται η μεταφορά θερμότητας από το εσωτερικό στο εξωτερικό του κτιρίου και αντίστοιχα μειώνονται και οι ανάγκες σε κλιματισμό το καλοκαίρι. Το κόστος τους μπορεί να ξεπερνά αυτό των συμβατικών κουφωμάτων, κατά περίπου 20%, αλλά η απόσβεση είναι άμεση λόγω του μειωμένου κόστους θέρμανσης και ψύξης. Επιπλέον, προστατεύεται το ίδιο το κτίριο από διάφορες φθορές που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες. :
- Συμβάλλουν στην αισθητή βελτίωση των θερμομονωτικών ιδιοτήτων του προφίλ και του κουφώματος.
- Βοηθούν στην καλύτερη απόδοση ηχομονωτικών και μηχανικών ιδιοτήτων του προφίλ.
- Εξάλειψη του φαινομένου υγροποίησης  του κουφώματος
- Μειώνεται η μεταφορά θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό και αντίστροφα, άρα ελαττώνεται το κόστος θέρμανσης / κλιματισμού, με αποτέλεσμα να καταστέλλεται η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Να προστεθεί εδώ μία παράμετρος, που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Η αποτελεσματικότητα των θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων εξαρτάται από το συνδιασμό ενεργειακών τζαμιών, ώστε να έχουμε τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμση χρημάτων έως και 35%.

Στα παλαιότερες κατασκευές κουφωμάτων ο αερισμός ήταν συνεχής εφόσον τα κουφώματα δεν προσέφεραν σχεδόν καθόλου στεγάνωση. Οι νέες κατασκευές κουφωμάτων όμως προσφέρουν αρκετά υψηλά επίπεδα στεγάνωσης (χαμηλή αεροδιαπερατότητα και κατά συνέπεια μικρές απώλειες θερμότητας λόγω μεταφοράς), έτσι για να επιτύχουμε τον φυσικό αερισμό πρέπει να ανοίγουμε τα κουφώματα μας για κάποιο χρονικό διάστημα κάθε μέρα.
Για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα αερισμού και ταυτόχρονα για να μη μεταβάλουμε ιδιαίτερα την εσωτερική θερμοκρασία της οικίας μας θα πρέπει ο αερισμός να γίνεται με ορθάνοιχτα τα κουφώματα μας για 15-20 λεπτά κάθε μέρα (όχι μερικός ανοιχτά για ώρες), τον χειμώνα κατά τις μεσημεριανές ώρες (όπου έχουμε θεωρητικά της υψηλότερη εξωτερική θερμοκρασία) ενώ το καλοκαίρι τις πρωινές ώρες (όπου έχουμε θεωρητικά της χαμηλότερη εξωτερική θερμοκρασία). Με τον μικρό χρόνο αερισμού με ορθάνοιχτα κουφώματα επιτρέπεται ο γρήγορος αερισμός χωρίς να μεταβληθεί σημαντικά η θερμοκρασία των τοίχων και των αντικειμένων στο εσωτερικό της οικίας, έτσι μετά το κλείσιμο ο νέος αέρας αποκτά μέσα σε μικρό χρονικά διάστημα σχεδόν την θερμοκρασία που είχε ο χώρος πριν τον αερισμό.
 
  • Η θέση και ο προσανατολισμός του κτιρίου
  • Η θερμομόνωση κελύφους που έχει το κτίριο
  • Ο σωστός προσανατολισμός των ανοιγμάτων που έχουν τα κουφώματα ( τα ανοίγματα με νότιο προσανατολισμό δέχονται μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία το χειμώνα)
  • Η επιλογή της σειράς αλουμινίου
  • Η επιλογή των υαλοπινάκων (εάν είναι ενεργειακοί ή μη)
  • Η ηλιοπροστασία του κτιρίου(εάν υπάρχουν συστήματα σκίασης ή όχι)

 

Οι λόγοι που οδηγούν στην αντικατάσταση κουφωμάτων είναι κυρίως η παλαιότητα, η χαμηλή στεγάνωση κλπ. Όποιος και να είναι ο λόγος η αλλαγή κουφωμάτων προσφέρει αισθητική αναβάθμιση της οικίας αλλά κυρίως ενεργειακή αναβάθμισή της δεδομένου ότι τα κουφώματα νέας γενιάς προσφέρουν υψηλούς συντελεστές στεγάνωσης και θερμομόνωσης.

Εξοικονόμηση Ενέργειας
Τα σύγχρονα κουφώματα έχουν αυξημένα χαρακτηριστικά θερμομόνωσης, κατά συνέπεια μειώνετε κατά πολύ η καταναλισκόμενη ενέργεια για την ψύξη ή την θέρμανση του χώρου μας. Μ' αυτό τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί μείωση έως και 35% των ενεργειακών αναγκών μόνο με την αλλαγή κουφωμάτων. Δείτε ένα απλό παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι κατοικείται σε ένα σπίτι 100τ.μ. με 3 μπαλκονόπορτες και 2 παράθυρα. Το χειμώνα η θερμοκρασία έξω είναι -5 C ενώ μέσα στο σπίτι 22 C. Εάν έχετε κουφώματα αλουμινίου χωρίς θερμοδιακοπή, με μονό τζάμι, θα έχετε απώλειες θερμότητας από τα κουφώματα 2.327 kcal/h και θα χρειαστείτε 720€ για θέρμανση, εκ των οποίων το 35% ή 216€ είναι θερμικές απώλειες από τα κουφώματα. Εάν τοποθετήσετε κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και διπλή ενεργειακή υάλωση, θα έχετε θερμικές απώλειες 460 kcal/h και θα χρειαστείτε 542€ για θέρμανση, εκ των οποίων το 7,7 ή 42€ είναι απώλειες από τα κουφώματα. Έτσι, λοιπόν, μπορείτε να έχετε 80% μείωση θερμικών απωλειών και 35% οικονομία καυσίμου.

Ηχομόνωση
Η ηχομόνωση, ειδικά με το σύγχρονο τρόπο ζωής, αποτελεί παράμετρος που όλοι αποζητάμε. Τα κουφώματα νέας γενιάς με την χρήση διπλών ή τριπλών υαλοπινάκων, τις σύγχρονες μεθόδους κατασκευής με κεντρικά και περιμετρικά λάστιχα, έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν τον ήχο από το εξωτερικό περιβάλλον να εισέλθει στο εσωτερικό της οικίας. Έτσι είναι δυνατό να επιτευχθεί μείωση της έντασης του θορύβου κατά πολλές δεκάδες dB .

Μεγιστοποίηση Ασφάλειας
Τα νέα κουφώματα προσφέρουν αυξημένη ασφάλεια λόγο της χρήσης πολλαπλών σημείων κλειδώματος και περισσότερων σημείων σύνδεσης. Σε συνδιασμό μάλιστα με την χρήση υαλοπινάκων τύπου triplex είναι δυνατό να επιτευχθούν κορυφαίες επιδόσεις ασφάλειας.

Θερμική Άνεση
Αύξηση της θερμικής άνεσης η οποία σχετίζεται με την θερμική ισοκατανομή στο χώρο, που σαν συνέπεια έχει την αίσθηση ομοιόμορφης θερμοκρασίας σε οποιοδήποτε σημείο στον εσωτερικό χώρο. Αντίθετα όταν υπάρχουν κακής ποιότητας κουφώματα πλησιάζοντας κοντά σ' αυτά νιώθουμε ψύχρα το χειμώνα και ζέστη το καλοκαίρι.

 

Γνωρίστε την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου σας και μάθετε πως μπορείτε να τη βελτιώσετε:

http://exoikonomisi.ypeka.gr/Portals/1/exikonomisi_app/exoikonomisi.htm

Η ανακύκλωση του αλουμινίου είναι το σημαντικότερο μέσο για την οικονομία ενέργειας και τη μείωση εκπομπών αερίων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Για την πρωτογενή παραγωγή 1 κιλού αλουμινίου με ηλεκτρόλυση αλουμίνας από βωξίτη απαιτείται ενέργεια 14 kWh (κιλοβατώρες), η ανακύκλωση της ίδιας ποσότητας από scrap χρειάζεται μόνο 5% της ενέργειας ηλεκτρόλυσης. .Η έντονη προσπάθεια που καταβάλλεται διεθνώς προς την κατεύθυνση αυτή, αποδεικνύεται με την χρήση υδροηλεκτρικής ενέργειας στην ηλεκτρόλυση. Οι περισσότερες μονάδες ηλεκτρόλυσης (πάνω από 60% παγκοσμίως) τροφοδοτούνται πλέον από υδροηλεκτρικές πηγές που σημαίνει καθαρότερη ενέργεια χωρίς επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με αέριες εκπομπές. Ταυτόχρονα η προσπάθεια για οικονομικότερη διεργασία ηλεκτρολύσεως έχει ήδη διεθνώς αποδώσει, επιτυγχάνοντας μείωση ενέργειας 30% σε σχέση με εκείνη που χρειαζόταν προ 30ετίας.

Η διατήρηση της αξίας του μετάλλου, παράλληλα με την επ' άπειρον δυνατότητα ανακύκλωσης, αποτελούν εξαιρετικά ελκυστικά χαρακτηριστικά που ενισχύουν το προφίλ οικολογίας του αλουμινίου. Υπενθυμίζεται ότι σε αντίθεση με άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται στην δόμηση, το αλουμίνιο διατηρεί ακέραια τα χαρακτηριστικά του μετά τη ανακύκλωση χωρίς ποιοτική υποβάθμιση.

 

Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να ζούμε σε ένα σπίτι με θερμομόνωση, πρέπει να δούμε τι συμβαίνει σε ένα σπίτι χωρίς θερμομόνωση. Η θερμότητα (ή η ψύξη - ανάλογα με την εποχή) του εσωτερικού βγαίνει έξω από το σπίτι, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και παράλληλα εισέρχεται μέσα στο σπίτι η εξωτερική θερμοκρασία, επηρεάζοντας το επιθυμητό εσωτερικό κλίμα. Αυτό συμβαίνει διότι τόσο το κτιριακό «κέλυφος», όσο και τα κουφώματα του οικήματος, δεν είναι μονωμένα κι έτσι επιτρέπει να επηρεάζεται από την ακτινοβολία του ήλιου και την εξωτερική θερμοκρασία. Φανταστείτε ένα τέτοιο σπίτι το χειμώνα. Καθώς αυτό θερμαίνεται εσωτερικά από καλοριφέρ, σόμπες, τζάκι κ.α., η θερμότητα διαφεύγει από το κτίριο, λόγω μη μονωμένου κελύφους και ανεπαρκών κουφωμάτων. Το καλοκαίρι, το ίδιο συμβαίνει με τον κλιματισμό. Επειδή η ψύξη διαφεύγει, δεν δροσιζόμαστε όσο θα θέλαμε, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε περισσότερα κλιματιστικά, σπαταλώντας περισσότερη ενέργεια και κόστος (η ψύξη είναι πολύ ακριβότερη από τη θέρμανση). Εάν όμως μονώσουμε τους εξωτερικούς τοίχους και επιλέξουμε τα κατάλληλα κουφώματα, μπορούμε να εξοικονομήσουμε περισσότερο από το μισό της ενέργειας.
 

Πολύ σημαντικό ρόλο για τη θερμοπερατότητα ενός κουφώματος παίζει το τζάμι που θα τοποθετηθεί και ο συντελεστής θερμοπερατότητας που κατέχει (Ug). Η θερμομόνωση των τζαμιών απογειώθηκε με τη χρήση argon στους διπλούς υαλοπίνακες, ανάμεσα στα δύο τζάμια. Το αέριο argon που παρεμβάλλεται ανάμεσα στα δύο τζάμια μειώνει τη μετάδοση θερμότητας-ψύχους λόγω συναγωγής, βελτιώνοντας σημαντικά τα θερμικά χαρακτηριστικά του κουφώματος συνολικά. 

Τι κάνουμε
Μάθετε για εμάς
Επικοινωνία