GR | EN
Συμβουλές Αγοράς

Πλήθος προτερημάτων καθιστούν το αλουμίνιο το ιδανικό υλικό για ποικίλες οικοδομικές χρήσεις και εφαρμογές. Η επιλογή των κουφωμάτων πρέπει να γίνεται από το αρχικό στάδιο σχεδιασμού του κτιρίου και να είναι ανάλογη με τις ιδιαιτερότητες, τις εξωτερικές συνθήκες που επικρατούν στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου και της οικοδομής.

Το αλουμίνιο έχει καταστεί σήμερα το πλέον ιδανικό υλικό για οικοδομικές εφαρμογές όπως πόρτες, παράθυρα, κάγκελα, αίθρια, ρολλά χωρίσμτα κτλ.Τα βασικά του προτερήματα μπορούμε να τα συνοψήσουμε στα εξής:

 • Δε χρειάζεται ιδιαίτερη συντήρηση
 • Παρέχεται βαμμένο σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και διάφορους τύπους βαφών  
 • Είναι αρκετά ελαφρύ και δεν επιβαρύνει με φορία στην οικοδομή
 • Είναι εύπλαστο και ικανό για κάθε είδους αρχιτεκτονική εφαρμογή
 • Παρέχει απεριόριστη λειτουργικότητα στα κουφώματα και δυνατότητα χρησιμοποίησης διαφόρων μηχανισμών που διευκολύνουν τη σωστή λειτουργία του κουφώματος και προσφέρουν μεγαλύτερο επίπεδο ασφαλείας
 • Οι πόρτες και τα παράθυρα, συνδιαστικά με τα κατάλληλα λάστιχα και κρύσταλλα, έχουν άριστες ηχομονωτικές ιδιότητες
 • Έχει τη μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο σε σχέση με άλλα υλικά
 • Είναι φιλικό προς το περιβάλλον και ανακυκλώνεται
 • Είναι 100% ελληνικό προϊόν

Ο κατασκευαστής που θα επιλέξουμε για την παραγωγή και τοποθέτηση των κουφωμάτων μας, παίζει ίσως το σημαντικότερο ρόλο. Είναι ο άνθρωπος που καλείται αγοράζοντας διαφορετικά υλικά και μέσα από διάφορες διεργασίες να τα συνθέσει και να δημιουργήσει το κούφωμα.

Καταρχήν ο κατασκευαστής πρέπει να είναι πιστοποιημένος και κάτοχος της σήμανσης CE. Για τα κουφώματα η σήμανση CE είναι υποχρεωτική από τις 1/2/2010. Τα προϊόντα τα οποία φέρουν τη σήμανση CE έχουν δοκιμαστεί σε εξειδικευμένα δοκιμαστήρια σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Προτύπων. Οι κατασκευαστές, οι οποίοι δίνουν τη σήμανση CE για τα κουφώματά τους, ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες εξασφαλίζουν ότι τα κουφώματα που αγοράζουμε έχουν όμοιες ιδιότητες με αυτά που έχουν δοκιμαστεί στα εργαστήρια.

Καλό θα ήταν να ζητάτε από τον κατασκευαστή αλουμίου να δείτε έργα από τη δουλειά του ή ακόμα και συστατικές επιστολές από πελάτες που έχει ήδη τοποθετήσει κου΄φωματα.

Επιλέξτε να πάτε μαζί του στο χώρο που θα γίνει η δουλειά ώστε να έχει κατ'ιδίαν άποψη και να σας προτείνει λύσεις που δεν έχετε σκεφτεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αποφεύγετε να ζητάτε προσφορές από κατασκευαστές αλουμινίου χωρίς πρώτα να έχει γίνει αυτοψία στο χώρο που θα τοποθετηθούν τα κουφώματα. Και κυρίως μην ξεχνάτε ότι το κόστος μιας προσφοράς, και κυρίως όταν είναι πολύ χαμηλό συγκριτικά με άλλες, δεν εξασφαλίζει και το πλέον ποιοτικό αποτέλεσμα.

Και τέλος μερικές γενικές συμβουλές:

 • Κρίνεται τον κατασκευαστή από το γενικότερο προφίλ του, τις γνώσεις του, την οργανωτικότητά του. Σκεφτείτε ότι αυτός ο άνθρωπος και το συνεργείο του θα βρίσκεται για τουλάχιστον μια βδομάδα στο σπίτι σας
 • Εμπιστευτείτε τον κατασκευαστή αλουμινίου από τη συνολική του εικόνα και όχι μόνο από τη τιμή που θα σας δώσει. Ένα περιποιημένο και οργανωμένο κατασκευαστικό προδίδει και έναν καλό μάστορα
 • Προτιμείστε κατασκευαστή από την περιοχή σας και προς αποφυγήν κόστους μεταφοράς αλλά και στην περίπτωση που χρειαστείτε οτιδήποτε μετά την τοποθέτηση των κουφωμάτων θα είναι πιο εύκολο να εξυπηρετηθείτε
 • Η εξυπηρέτηση μετά την πώληση είναι πολύ βασική για την αγορά. Τα κουφώματα είναι κινούμενα και οτιδήποτε κινείται κάποια στιγμή θα χρειαστεί service

Κάθε επαγγελματίας κατασκευαστής αλουμινίου οφείλει να σας δώσει έγγραφη προσφορά για κάθε κούφωμα αναλυτικά. Στην προσφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα εξής:

 • Η σειρά που θα χρησιμοποιήσει και όλα τα παρελκόμενα όπως τζάμια, πατζούρια, σήτες, έτσι ώστε να έχετε τη δυνατότητα να συγκρίνετε με άλλες προσφορές

Οι διαφορετικού τύπου προσφορές δεν μπορούν επουδενί να συγκριθούν και το σημαντικότερο είναι ότι δημιουργούν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές. Καλό είναι να περιορίζετε τις επιλογές σας μέχρι το ανώτερο τρεις προσφορές, ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε προϊόντα και τιμές, μέχρι να καταλήξετε στην επιλογή του κατασκευαστή αλουμινίου που θα ολοκληρώσει το έργο.

Μην ξεχνάτε όμως το σημαντικότερο: οι προσφορές για τα ίδια προϊόντα δεν μπορούν να έχουν μεγάλες αποκλίσεις. Η μεγάλη απόκλιση τιμών μεταξύ πανομοιότυπων προσφορών, θα πρέπει να σας προβληματίσει.

Η σήμανση CE αποτελεί την ασπίδα προστασίας για τους αγοραστές κουφωμάτων αλουμινίου. Όλα τα κουφώματα που παράγονται και πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE υποχρεωτικά από την 1/2/2010. Σκοπός της σήμανσης είναι η διαφάνεια σε ότι αφορά τις επιδόσεις του κουφώματος για την προστασία του τελικού χρήστη και του κατασκευαστή: η αντίληψη επομένως για τον κατασκευαστή ότι γνωρίζει αυτό που πουλά και κατασκευάζει και για την αγορά ότι γνωρίζει αυτό που αγοράζει.

Η σήμανση CE δεν είναι σήμα προέλευσης ούτε σήμα ποιότητας.Είναι η δήλωση πιστότητας στα ελάχιστα επίπεδα επιδόσεων που δηλώνονται από τον κατασκευαστή κουφωμάτων.Σε περίπτωση μη τήρησης των προδιαγραφών του κουφώματος, ο κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος να αντικαταστήσει το προϊόν χωρίς επιβάρυνση.

Ένα από τα πλεονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου είναι η υψηλή ανθεκτικότητα τους με την ελάχιστη δυνατή συντήρηση. Με κάποιες απλές κινήσεις που ακολουθούν σίγουρα θα έχετε την καλύτερη δυνατή συντήρηση των κουφωμάτων αλουμινίου:
Καθαρίστε την επιφάνεια των κουφωμάτων με ένα βρεγμένο μαλακό σφουγγάρι και στη συνέχεια σκουπίστε την επιφάνεια με ένα στεγνό πανί.

Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και σαπούνι. Εάν θέλετε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα χρησιμοποιήστε στη θέση του σαπουνιού ένα από τα πολλά ειδικά προϊόντα καθαρισμού που υπάρχουν στην αγορά. Απλά προσέξτε τα προϊόντα αυτά να έχουν ph μεταξύ 5,5 και 8 (ούτε όξινα, ούτε αλκαλικά).

Αποφύγετε τη χρήση χλωρίου, καυστικών υγρών καθαρισμού, αιχμηρών αντικειμένων, σύρματος και σκληρό σφουγγάρι για τον καθαρισμό των κουφωμάτων σας.
Εάν επάνω στα κουφώματα σας έχουν σχηματιστεί επικαθήσεις (κρούστες, βρωμιές, λάσπες, κλπ.) που δεν φεύγουν με τη χρήση νερού και σαπουνιού χρησιμοποιήστε ειδικά προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο. Ζητήστε από τον κατασκευαστή σας να σας προτείνει τα προϊόντα που χρειάζεστε.

Η εξωτερική πλευρά των κουφωμάτων είναι προτιμότερο να καθαρίζεται όταν είναι «κρύα», κατά προτίμηση ώρες που ο ήλιος δεν τα χτυπάει.

Στο κάτω μέρος του κουφώματος, καθαρίστε τα κανάλια απορροής των υδάτων. Συνήθως εκεί μαζεύεται σκόνη και βρωμιά. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα για να τα μαζέψετε και ένα απλό βρεγμένο πανί για να τα σκουπίσετε.

Τα εξαρτήματα του κουφώματος (μηχανισμοί ανάκλησης, μεντεσέδες, κλπ.) χρειάζονται ετήσιο λάδωμα, το οποίο θα τους εξασφαλίσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλή λειτουργικότητα.

Ζητήστε από τον κατασκευαστή σας να κάνει περιοδική συντήρηση στα λάστιχα, βουρτσάκια, ράουλα του κουφώματος σας. Είναι απλή και χωρίς μεγάλο κόστος εργασία, αλλά επιμηκύνει τη καλή λειτουργία του κουφώματος.

Μην αφήνετε τα κουφώματα ανοιχτά όταν απουσιάζετε από τον χώρο.

Μην κρεμάτε αντικείμενα από ανοιχτά κουφώματα ή από τα πόμολα.

Αν παρόλα αυτά εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα, μπορείτε να απευθυνθείτε στον κατασκευαστή σας για τη συμβουλή του. Εμείς θα σας συμβουλεύαμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα (2-5 χρόνια) να καλείτε τον κατασκευαστή σας για κάποιο προληπτικό έλεγχο και service του κουφώματος σας.
 

Τα κουφώματα ενός κτιρίου "δουλεύουν" καθημερινά και προσφέρουν θερμομώνοση, ηχομόνωση, ασφάλεια. Τα κουφώματα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα δομικά υλικά. Επειδή τοποθετείται όμως προς το τέλος των εργασιών, έχοντας δαπανήσει το μεγαλύτερο μέρος από το προϋπολογισμένο ποσό σε πλακάκια, κουζίνα, μπάνιο, αναγκαζόμαστε και κάνουμε εκπτώσεις στο σημαντικότερο ίσως τμήμα του κτιρίου που αφορά την ασφάλεια και όχι μόνο.
Η σωστή επιλογή κουφωμάτων πρέπει να είναι αρχικό μας μέλημα γιατί βάση και μιας αγγλικής παροιμίας:
 "Είμαι πολύ φτωχός για να αγοράζω φτηνά υλικά".
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων(ΚΕΝΑΚ) έχουν οριστεί μέγιστες τιμές θερμοπερατότητας(UW), τις οποίες δε θα πρέπει να υπερβαίνει κανένα κούφωμα που τοποθετείται στην ελληνική επικράτεια. Όσο μικρότερη τιμή θερμοπερατότητας έχει ένα κούφωμα, τόσο καλύτερη θερμική απόδοση έχει. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας προς όφελος του τελικού χρήστη. Η ενέργεια αυτή έχει να κάνει με τη ψύξη και τη θέρμανση του κτιρίου, πράγμα που σημαίνει ότι η επένδυση σε ένα ενεργειακά αποδοτικό κούφωμα αλουμινίου θα αποσβεθεί πολύ γρήγορα.
Ο καταναλωτής θα πρέπει να ζητάει από τον κατασκευαστή τις τιμές θερμοπερατότητας, οι οποίες αποδεικνύουν την επίδοση του κουφώματος και είναι εξίσουν απαραίτητες και για την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.

 

Ο λόγος εμφάνισης του φαινομένου δεν είναι ένας, αλλά συνδυασμός διάφορων κακοτεχνιών, που βέβαια η καθεμία έχει διαφορετική βαρύτητα στην δημιουργία του φαινομένου.

Παραθέτουμε τους κυριότερους:
Έλλειψη πυριτικών αλάτων
 Έλλειψη ταινίας σφράγισης
 Κακή συγκόλληση τζαμιών
 Λανθασμένο ή καθόλου τακάρισμα του υαλοπίνακα

 Υπάρχει πιθανότητα η έλλειψη ενός από τους παραπάνω παράγοντες να μη δημιουργήσει το φαινόμενο, όμως αθροιστικά αν έχουμε συνδυασμό δύο ή και των τριών παραπάνω παραγόντων τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εμφανισθεί υγρασία στο διάκενο των υαλοπινάκων.


 

Να προσφέρουν επαρκή φωτισμό και αερισμό των εσωτερικών χώρων.
Οι διαστάσεις του ανοιγόμενου τμήματος να εξυπηρετούν το χώρο.
Να προσφέρουν επαρκή θερμοπροστασία, ηχοπροστασία, ηλιοπροστασία, υγροπροστασία, ανεμοπροστασία, πυροπροστασία, να προσφέρουν ασφάλεια και να είναι ανθεκτικά στις συνθήκες για τις οποίες προορίζονται.
Να είναι λειτουργικά.
Να είναι αποδεκτά από αισθητικής άποψης και να συμφωνούν με την αρχιτεκτονική και τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του κτιρίου.
Να προσφέρονται εγγυήσεις για την επισκευή και αντικατάστασή τους.
Να έχουν λογικό κόστος αγοράς και συντήρησης.

Υπάρχουν ενεργειακοί υαλοπίνακες για το καλοκαίρι, για το χειμώνα, για όλες τις εποχές του χρόνου και με διαφορετικές ιδιότητες και αποδόσεις. Για αυτό είναι απαραίτητο, όταν παίρνετε μία προσφορά κουφωμάτων αλουμίνιου και  αναφέρει ότι περιλαμβάνει ενεργειακούς υαλοπίνακες να ρωτάτε:

 •  τι ενεργειακοί υαλοπίνακες είναι
 • εάν είναι κατάλληλοι για όλες τις εποχές
 •  τι συντελεστή θερμοπερατότητας (Ug) έχουν (όσο μικρότερο, τόσο καλύτερο)

Για να μπορέσουμε να κρίνουμε εάν ένα κούφωμα είναι ποιοτικό ή όχι, πρέπει να θέσουμε κάποια βασικά κριτήρια τα οποία θα είναι μετρήσιμα και θα μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις. Τα κυριότερα από αυτά τα κριτήρια που έχουν νόημα στην οικιακή χρήση είναι τα ακόλουθα:

Αεροδιαπερατότητα

Υδατοστεγανότητα

Αντοχή στην ανεμοπίεση

Θερμική αγωγιμότητα


Μια ερώτηση που προκύπτει συχνά είναι :" να διαλέξω ρολά ή παντζούρια;". Η απάντηση εδώ δεν είναι πάντα εύκολη.

Τα ρολά τις περισσότερες φορές είναι πιο πρακτικά από τα παντζούρια αλλά κάποιες φορές είναι και πιο οικονομικά. Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες λεπτομέρειες που ίσως σας βοηθήσουν, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Τα παντζούρια μπορούν να είναι ανοιγόμενα ή συρώμενα και πάντα υπάρχει ένα πλαίσιο που περιβάλλει τα φυλλαράκια του παντζουριού. Στα ρολά κουφωμάτων χρησιμοποιούμε  ρολά κάθετης κίνησης. Τα φυλλαράκια των παντζουριών και των ρολών μπορούν να είναι είτε από φύλλο αλουμινίου με πολυουρεθάνη ως διογκωτικό, σφραγιστικό και μονωτικό υλικό, καθώς και τα φυλλαράκια από προφίλ αλουμινίου, ή αλλιώς φυλλαράκια βαρέως τύπου. Εάν κύριο μέλημά μας είναι η ανθεκτικότητα και η στιβαρότητα, τότε είναι δόκιμο να χρησιμοποιηθούν φυλλαράκια από προφίλ αλουμινίου., παρόλο που υπάρχει μια μικρή διαφορά τιμής συγκριτικά με αυτά της πολυουρεθάνης. Η κίνηση του ρολού μπορεί να γίνει με χρήση ιμάντα, μανιβέλας ή ηλεκτρικού μοτέρ.

Ανεξάρτητα από το κόστος και την ασφάλεια, πολλές φορές η χρήση ρολών είναι η μόνη λύση. Για παράδειγμα, σε περίπτωση όπου η κατασκευή έχει πολύ μικρά μπαλκόνια και δεν επιτρέπεται το άνοιγμα των παντζουριών ή και σε περιοχές με συχνές χιονοπτώσεις όπου το χιόνι εμποδίζει και πάλι το άνοιγμα των παντζουριών. 

Η ασφάλεια της κατοικίας μας γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητη τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι τα κρούσματα κλοπής συνεχώς αυξάνονται. Η προστασία ενός κτιρίου σχετίζεται με όλα τα ανοίγματα του κτιρίου προς το εξωτερικό περιβάλλον και το μέγεθος αντίστασης και ανθεκτικότητας που φέρουν αυτά. Οι πόρτες εισόδου, τα παράθυρα, οι μπαλκονόπορτες, οι γκαραζόπορτες, θα πρέπει να επιτρέπουν την είσοδο του φυσικού φωτισμού και του αερισμού του χώρου, αλλά να αποτελούν ασπίδα προς τους «ανεπιθύμητους» επισκέπτες. Τα αναφερθέντα ανοίγματα αποτελούν και τα πιο τρωτά σημεία του κτιρίου, δεδομένου ότι έχουν πολύ μικρότερη αντίσταση συγκριτικά με την τοιχοποιία.
Πριν ξεκινήσουμε την ανάπτυξη του κειμένου θα πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Αυτό που κερδίζουμε και αλλάζει ανάλογα με τα μέτρα που λαμβάνουμε, είναι ο χρόνος και τα εργαλεία που απαιτούνται για να εισβάλλει ο επίδοξος ληστής.
Μετά από τις παραπάνω διαπιστώσεις γίνεται εύκολα κατανοητό η σημαντικότητα των κουφωμάτων αλουμινίου και ο κατασκευαστής αυτών. Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί συστημάτων αλουμινίου έχουν προβεί στη δημιουργία και ανάπτυξη σύγχρονων συστημάτων, στα οποία κυμαίνεται η αντιδιαρρηκτική τουε κλάση (RC), με τη μικρότερη να ισούται με RC=1 και τη μεγαλύτερη να φτάνει RC=6. Ακολουθεί ανάλυση των κλάσεων ώστε να γίνει αντιληπτό ο βαθμός δυσκολίας που έχει η κάθε μία.
1. Αντιδιαρρηκτική κλάση RC=1
Σε αυτή την κλάση εντάσσονται κουφώματα που χαρακτηρίζονται από πολύ μικρή αντίσταση και μπορούν να παραβιαστούν εύκολα, ακόμα και με σωματική πίεση.
2. Αντιδιαρρηκτική κλάση RC=2
Σε αυτή την κλάση ανήκουν τα κουφώματα που πέραν της σωματικής πίεσης απαιτούν και κάποιο απλό εργαλείο, όπως κατσαβίδι, για να παραβιαστούν.
3. Αντιδιαρρηκτική κλάση RC=3
Η τρίτη κλάση απαιτεί και δεύτερο εργαλείο από την κλάση 2, π.χ. λοστό, ώστε να ασκηθεί μεγαλύτερη δύναμη.
4. Αντιδιαρρηκτική κλάση RC=4
Στην κλάση αυτή καθώς και σε αυτές που έπονται, απαιτείται «επαγγελματική» δουλειά για να μπορέσουν να παραβιαστούν τα κουφώματα, καθώς και εργαλεία μεγαλύτερης ισχύς, όπως τρυπάνι, τσεκούρι κ.α.
5. Αντιδιαρρηκτική κλάση RC=5
Τα κουφώματα αυτής της κλάσης χαρακτηρίζονται από υψηλή ασφάλεια και απαιτούν ηλεκτρικά εργαλεία, όπως τροχός, για την παραβίασή τους.
6. Αντιδιαρρηκτική κλάση RC=6
Η κλάση αυτή αποτελεί την κορυφαία κατηγορία αντοχής και τα κουφώματα που την κατέχουν απαιτούν από τον «επαγγελματία» δράστη εργαλεία ισχυρότερα από όλες τις παραπάνω κατηγορίες.
Με όλα τα προαναφερθέντα και δεδομένου ότι η ασφάλεια δεν αποτελεί είδος πολυτελείας αλλά αναπόσπαστα δικαίωμά μας, θα πρέπει όλοι εμείς οι κατασκευαστές να αναλογιστούμε την ευθύνη και το πόσο σημαντικό ρόλο έχουμε σε όλο αυτό. Η κατασκευή ενός κουφώματος δεν μπορεί να γίνεται αυθαίρετα, αλλά βάση των προδιαγραφών που ο παραγωγός συστημάτων αλουμινίου έχει υποδείξει, καθώς επίσης τα τελικά προϊόντα θα πρέπει να συνοδεύονται από όλα τα απαραίτητα ενυπόγραφα έγγραφα( Δήλωση Επιδόσεων), όπου να πιστοποιείται η αντιδιαρρηκτική κλάση στην οποία ανήκουν.
Τι κάνουμε
Μάθετε για εμάς
Επικοινωνία