GR | EN
Γλωσσάρι Αλουμινίου
Το σύνολο όλων των προφίλ αλουμινίου που απαιτούνται για την κατασκευή ενός κουφώματος αλουμινίου, ονομάζεται σύστημα ή αλλιώς σειρά αλουμινίου.  
Ενεργειακός υαλοπίνακας νέας γενιάς (Low-E), είναι διάφανο με επίστρωση μικροσκοπικών μεταλλικών οξειδίων στη μία πλευρά του. Χάρη στην επίστρωση αυτή δεν επιτρέπεται η μεταφορά θερμότητας από το εσωτερικό χώρο του σπιτιού στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο και αντίστροφα. Ο ενεργειακός υαλοπίνακας έχει την ιδιότητα να αντανακλά τη θερμότητα του ήλιου και να επιτρέπει τη διέλευση μόνο στο ορατό φως. Με τον τρόπο αυτό μειώνει σημαντικά το κόστος ψύξης-θέρμανσης.

Τα κουφώματα αλουμινίου χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τα ανοιγόμενα και τα συρόμενα. Τα ανοιγόμενα κουφώματα αποτελούν την ιδανική επιλογή καθώς προσφέρουν αποτελεσματική μόνωση, μεγαλύτερη ασφάλεια, διατίθονται σε πολλούς τύπους και σχέδια καθώς επίσης δέχονται τζάμι και πατζούρι ή ρολό εξωτερικά. Μειονέκτημα θα μπορούσε να πει κάποιος το γεγονός ότι απαιτούν αρκετό χώρο, εφόσον χρειάζονται χώρο για τη σωστή λειτουργία τους. Τα ανοιγόμενα κουφώματα τοποθετούνται κυρίως σε μονοκατοικίες και σε αντικαταστάσεις παλαιών ξύλινων κουφωμάτων.  Συγκριτικά με τα συρόμενα, αποτελούν μια πιο ακριβή επιλογή, έχοντας όμως τη δυνατότητα να δεχτούν μηχανισμούς και αξεσουάρ, ώστε να καλύψουν κάθε απαίτηση. 

Τα συρόμενα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν μια ελληνική "πατέντα" και κατείχαν το μεγαλύτερο μερίδιο στις κατασκευές κουφωμάτων τις 10ετίες '70 και '80. Χρησιμοποιούνται κατά το πλείστον στις πολυκατοικίες, όπου επιβάλλεται η εξοικονόμηση χώρου. Χρειάζονται λιγότερο χώρο για να λειτουργήσουν και δέχονται τζάμι, σίτα και πατζούρι ή ρολό εξωτερικά. Μπορούν να είναι χωνευτά στον τοίχο και εξωτερικά στον τοίχο. Μπορούν ακόμη να είναι δίφυλλα που ενώνονται στο κέντρο του ανοίγματος, ή επάλληλα που κινούνται το ένα επάνω στο άλλο.

Τα θερμοδιακοπτόμενα ή θερμομονωτικά κουφώματα αλουμινίου, μειώνουν την απώλεια θερμότητας σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι τα απλά κουφώματα αλουμινίου. Το μυστικό στα συστήματα θερμοδιακοπής κρύβεται στο πολυαμίδιο. Είναι το μονωτικό υλικό που τοποθετείται στη διατομή του προφίλ και  αυτό που πρακτικά κάνει, είναι να διακόπτει τη μετάδοση της εξωτερικής θερμοκρασίας στο εσωτερικό των κουφωμάτων, λόγω του ότι αποτελεί κακό αγωγό θερμότητας.

Τα οφέλη των θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων συνοψίζονται στα εξής:

- Εξοικονόμηση ενέργειας
- Μείωση δαπανών κλιματισμού / θέρμανσης
- Ανθεκτικότητα σε ακραίες καιρικές συνθήκες
- Ελαχιστοποίηση εισχώρησης υδρατμών στην εσωτερική επιφάνεια των προφίλ
- Χαμηλή διαπερατότητα αέρα
- Ηχομόνωση

Τα συμβατικά(ψυχρά)αποτελούνται  από συνεχόμενο αλουμίνιο.  Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει εδώ είναι να ”γεφυρώνει” η μέσα πλευρά του κουφώματος με την έξω,  μέσα απο το ίδιο το υλικό. Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα ,   να μεταφέρει απο μέσα προς έξω  και αντίστροφα, την θερμότητα και τον ήχο!   Συμπέρασμα,  αυτά τα προφίλ έχουν μικρό συντελεστή μόνωσης !Ένα ακόμα φαινόμενο που προκαλούν είναι το χειμώνα με κρύο και υγρασία, τα κουφώματα να “ιδρώνουν”. Το  “φαινόμενο  υγροποίησης” οφείλεται στη διαφορά της εσωτερικής  θερμοκρασίας του κτιρίου και  της εξωτερικής του περιβάλλοντος. 

Τα τζάμια αυτού του τύπου "ψήνονται", υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία σκλήρυνσης, η οποία βελτιώνει τη μηχανική του αντοχή και τη θερμική του αντίσταση. Παράλληλα αποκτά ιδιότητες ασφαλούς θραύσης ώστε σε περίπτωση που σπάσει θρυματίζεται σε μικρά και ακίνδυνα κομματάκια κάνοντας έτσι την πιθανότητα τραυματισμού μικρή. . Η χρήση τους κυρίως γίνεται σε ειδικές κατασκευές.

Ο υπολογισμός του συντελεστή θερμοπερατότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον προσδιορισμό των ενεργειακών απωλειών και κατ'επέκταση των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου. Δεδομένου ότι τα κουφώματα αποτελούνται από επιμέρους υλικά, τα οποία συμβάλλουν στην τελική διαμόρφωση του συντελεστή θερμοπερατότητας του κουφώματος, για τη διάκριση των συντελεστών θερμοπερατότητας του κάθε υλικό καθιερώθηκαν οι ακόλουθοι όροι:

Uf: συντελεστής θερμοπερατότητας του πλαισίου του παραθύρου

Uw: συντελεστής θερμοπερατότητας υάλωσης παραθύρου

Uw: συντελεστής θερμοπερατότητας ολόκληρου του παραθύρου

Η ανοδίωση είναι μια διεργασία όπου με τεχνητό τρόπο δημιουργείται μια στοιβάδα οξειδίου στην επιφάνεια του αλουμινίου, η οποία του παρέχει ισχυρές αντιδιαβρωτικές ιδιότητες. Η στοιβάδα αυτή δημιουργείται ηλεκτρολυτικά, με τη τοποθέτηση του αλουμινίου σε μια δεξαμενή που περιέχει ηλεκτρολύτη, με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος. 

Με την ηλεκτροστατική βαφή καλύπτεται το αλουμίνιο με ένα στρώμα πολυεστερικής βαφής.Η προεργασία της επιφάνειας, η πολυεστερική βαφή και οι συνθήκες εφαρμογής, εξασφαλίζουν την προστασία του αλουμινίου από τη διάβρωση.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά της ηλεκτροστατικής βαφής είναι:
1.Η αντιδιαβρωτική προστασία που προσφέρει στο αλουμίνιο είναι πάρα πολύ καλή, εφόσον τηρηθούν όλες οι συνθήκες παραγωγικήςδιαδικασίας, εφαρμογής και χρήσης.
2.Η ηλεκτροστατική βαφή προσφέρει απεριόριστη επιλογή χρωμάτων.


 

Τα διπλά τζάμια είναι το αποτέλεσμα της συνένωσης δύο μονών παράλληλων τζαμιών, με τη χρήση αποστάτη. Έτσι με βάση το πάχος του αποστάτη δημιουργείται ένα κενό μεταξύ των τζαμιών που συνήθως περιέχει ξηρό αέρα. Με βάση τις επιλογές των τζαμιών και του αποστάτη προκύπτει και το συνολικό πάχος ενός διπλού υαλοπίνακα. Οι διπλοί υαλοπίνακες με την εμφάνισή τους αύξησαν σημαντικά την θερμομόνωση και την ηχομόνωση των κουφωμάτων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το πάχος του αποστάτη τόσο βελτιώνεται και η θερμομονωτική και ηχομονωτική συμπεριφορά του τζαμιού, τηρώντας πάντα τους περιορισμούς που θέτουν τα πλαίσια των κουφωμάτων για το συνολικό πάχος του τζαμιού.

Οι ηχομονωτικοί υαλοπίνακες έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τον θόρυβο και τις βλαβερές για την ψυχική μας υγεία συνέπειες. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με διπλούς υαλοπίνακες είτε με μονούς laminate που περιέχουν μία ή περισσότερες ακουστικές μεμβράνες. Ο ηχομονωτικός υαλοπίνακας αποτελείται από δύο τζάμια ενωμένα και ένα ενδιάμεσο στρώμα ειδικού πλαστικού(ρητίνη), το οποίο λειτουργεί σαν παγίδα και εμποδίζει τις συχνότητες του ήχου να μεταφερθούν από τον έναν υαλοπίνακα στον άλλο.  Για να είναι μετρήσιμο το πόσο ηχομονωτικό είναι ένα υλικό, έχει δημιουργηθεί ο συντελεστής ηχητικής μείωσης R που μετριέται σε dΒ.

Οι τύποι σήτας ή αλλιώς αντικωνωπικών συστημάτων είναι οι ακόλουθοι:

  • Σταθερή
  • Ανοιγόμενη
  • Ρολό Κάθετης Κίνησης
  • Ρολό Οριζόντιας Κίνησης
  • Plisse Οριζόντιας Κίνησης (με ή χωρίς κάτω οδηγό)
  • Συρόμενη 

Σταθερή Σήτα
Αποτελείται από ένα πλαίσιο στο οποίο τοποθετείτε το ύφασμα της σήτας. Το βασικό μειονέκτημα της σταθερής σήτας είναι απλά ότι δεν ανοίγει, γι'αυτό και Χρησιμοποιείται συνήθως σε θέσεις όπου ούτως η άλλως δεν θα ήταν δυνατό το άνοιγμα της σήτας.

Ανοιγόμενη Σήτα
Αυτό τον τύπο σήτας τον συναντάμε κυρίως σε μορφή πόρτας (ανοιγόμενη σήτα πόρτα της κουζινόπορτας). Οι σήτες αυτού του τύπου διαθέτουν μηχανισμό επαναφοράς του φύλλου ούτως ώστε η σήτα να κλείνει μόνη της μετά το άνοιγμα της.

Σήτα Ρολό Κάθετης Κίνησης
Είναι ο πιο πολύ χρησιμοποιημένος τύπος σήτας. Αποτελείται από ένα άξονα αλουμινίου στο οποίο τυλίγεται το ύφασμα της σήτας. Ο άξονας μαζί με το ύφασμα καλύπτονται από ένα κέλυφος αλουμινίου, το ύφασμα κατά την ανάπτυξη του κινείται σε δυο οδηγούς στους οποίους υπάρχει ειδικού τύπου βουρτσάκι ούτως ώστε η σήτα να έχει μεγαλύτερη αντοχή στην ανεμοπίεση. Σ' αυτό τον τύπο σήτας ο άξονας που τυλίγεται το ύφασμα είναι παράλληλος με το έδαφος ενώ οι οδηγοί είναι κάθετοι με το έδαφος. Η χειροκίνητη μορφή ως συνήθως διαθέτει ελατήριο επαναφοράς που βοηθάει στο σωστό τύλιγμα του υφάσματος επάνω στον άξονα, αλλά και την επιπεδότητα του υφάσματος όταν αυτό είναι ανεπτυγμένο, ενίοτε οι σήτες που διαθέτουν ελατήριο έχουν και ένα εξάρτημα φρένου που κάνει πιο ήπια και ελεγχόμενη την επαναφορά της σήτας (τύλιγμα σήτας στον άξονα της). Η ηλεκτροκίνητη μορφή της σήτας διαθέτει ηλεκτρικό μοτέρ που μπορεί να ελέγχεται είτε ενσύρματα, είτε ασύρματα και οι οδηγοί αντί για ειδικές βούρτσες έχουν ένα σύστημα φερμουάρ για την συγκράτηση του υφάσματος. Οι σήτες αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται κυρίως σε ανοιγόμενες κατασκευές και σπανιότερα σε συρόμενες.

Σήτα Ρολό Οριζόντιας Κίνησης
Η σήτα έχει παρόμοια λειτουργία με αυτή της σήτας ρολό κάθετης κίνησης, αλλά σε αντίθεση με αυτήν δε χρησιμοποιείται τόσο πολύ σε κατασκευές. Η σήτα αποτελείται από ένα άξονα αλουμινίου στο οποίο τυλίγεται το ύφασμά της. Ο άξονας είναι κάθετος με το έδαφος και βρίσκεται στην μια πλευρά του ανοίγματος μας. Ο άξονας μαζί με το ύφασμα καλύπτονται από ένα κέλυφος αλουμινίου, το ύφασμα κατά την ανάπτυξη του κινείται σε δυο οδηγούς παράλληλους με το έδαφος. Τέλος στην απέναντι πλευρά από αυτή που βρίσκεται ο άξονας στον οποίο τυλίγεται το ύφασμα υπάρχει ένα προφίλ αλουμινίου στερεωμένο στο άνοιγμα μας, πάνω στο οποίο γαντζώνει το κινούμενο τμήμα της σήτας. Οι σήτες "ρολάκι οριζόντιας κίνησης" χρησιμοποιούνται κυρίως σε ανοιγόμενες κατασκευές και σπανιότερα σε συρόμενες.

Σήτα plisse οριζόντιας κίνησης χωρίς κάτω οδηγό(με ερπύστρια)
Η σήτα αυτού του τύπου,είναι από τα τελευταία μοντέλα στο χώρο της σήτας. Το πλαίσιο της είναι κατασκευασμένο κυρίως από αλουμίνιο εκτός από το κάτω τμήμα, το οποίο είναι ένα αναπτυσσόμενο πλαστικό εξάρτημα (η ερπύστρια). Τα δυο βασικά χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει είναι:
Το ύφασμα της δεν τυλίγεται σε κάποιον άξονα, αλλά διπλώνει σε μορφή ζικ-ζακ (plisse).
Παρόλο που είναι οριζόντιας κίνησης και θα έπρεπε να έχει κάτω οδηγό, όπως η κλασική σήτα οριζόντιας κίνησης, που περιγράψαμε παραπάνω, εδώ ο κάτω οδηγός ουσιαστικά δεν υπάρχει, αντ' αυτού τοποθετείτε ένα αυτοκόλλητο πλαστικό πάχους λίγων χιλιοστών πάνω στο οποίο κινείται η ερπύστρια.
Η σήτα αυτή δεν διαθέτει μηχανισμό επαναφοράς και παραμένει στη θέση  που την αφήνουμε. Όταν είναι πλήρως ανεπτυγμένη συγκρατείται με ένα μαγνήτη, ενώ το ύφασμα της σ' αυτή την κατάσταση έχει πριονωτή μορφή. Μια σήτα αυτού του τύπου μπορεί να είναι μονόφυλλη ή πολύφυλλη για μεγάλα πλάτη.Το βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι η πρακτικά ελάχιστη παρουσία του κάτω οδηγού επιτρέπει κατά το άνοιγμα της, εύκολη όδευση.

Σήτα Plisse Οριζόντιας Κίνησης με κάτω οδηγό
Ο σκελετός της σήτας αυτής κατασκευάζεται από αλουμίνιο ενώ το ύφασμα της είναι όμοιο με αυτό του προηγούμενου τύπου σήτας. Λόγω του ότι διαθέτει κάτω οδηγό και όχι ερπύστρια δεν έχει τον κατασκευαστικό περιορισμό (ύψος > πλάτος).

Σήτα Συρόμενη
Η συρόμενη σήτα αποτελείτε από ένα ή δύο πλαίσια αλουμινίου, μονόφυλλη ή δίφυλλη αντίστοιχα. Το ή τα φύλλα (πλαίσια) κινούνται επάνω σε μια ράγα κύλισης (οδηγός) και μπορούν να είναι είτε χωνευτά (να βρίσκονται μέσα στο τοίχο), είτε εξωτερικά δηλαδή να βρίσκονται στην εξωτερική μεριά του τοίχου αντίστοιχα. Για τα κίνηση του κάθε πλαισίου στο κάτω μέρος του τοποθετούνται ράουλα (ειδικά ροδάκια). Τέτοια είδη σήτας υπάρχουν ως συνήθως ενσωματωμένα σε γενικότερου τύπου κατασκευές π.χ. Συρόμενο μονόφυλλο Τζάμι, Σήτα, Παντζούρι.



Το αέριο argon που παρεμβάλλεται ανάμεσα στα δύο τζάμια στους διπλούς υαλοπίνακες είναι το αέριο που τοποθετείται με στόχο να μειώσει τη μετάδοση θερμότητας, έτσι ώστε να βελτιωθεί ο συντελεστής θερμοπερατότητας του τζαμιού και κατ'επέκταση  το συνολικό συντελεστή θερμοπερατότητας του κουφώματος(UW).

Σήμερα η θωράκιση και η ασφάλεια των κουφωμάτων του σπιτιού μας ίσως είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Τα νέα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου, πέρα από τις υψηλές επιδόσεις θερμομόνωσης κατέχουν και υψηλά επίπεδα ασφαλείας με περιμετρικό κλείδωμα (ή αλλιώς περιμετρικό μηχανισμό), όπως άλλωστε ορίζουν οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τα ανοιγο-ανακλινόμενα κουφώματα αλουμινίου.

Το περιμετρικό κλείδωμα στο κούφωμα έχει υψηλές αντιδιαρρηκτικές ιδιότητες, εφόσον ασφαλίζει το κούφωμα περιμετρικά (γύρω-γύρω) με ειδικούς ατσάλινους μηχανισμούς με την κίνηση μιας λαβής.

Ο περιμετρικός μηχανισμός πέρα από την υψηλή ασφάλεια που παρέχει αυξάνει σημαντικά την ανεμοπερατότητα, την υδατοστεγανότητα, τη θερμομόνωση και την ηχομόνωση του κουφώματος, εφόσον σφραγίζει και θωρακίζει το σπίτι.

Τι κάνουμε
Μάθετε για εμάς
Επικοινωνία